مقدمه
در طراحی وب سایت باید اصول و قواعد خاصی را رعایت کرد تا بتوان با آن به موفقیت دست یافت و به اهداف خود نزدیک شد. یکی از فاکتورهای بسیار مهم در مبحث طراحی سایت، واکنشگرایی یا ریسپانسیو کردن سایت است. امروزه دیگر واکنشگرایی برای تمامی سایتها واجب است. زیرا علاوه بر اینکه افراد انتظار دارند هر سایتی را در گوشی، موبایل یا تبلت خود به درستی ببینند، گوگل نیز سایتهای ریسپانسیو نشده را ایندکس نمیکند. در این مقاله به ارائه توضیحات و نکاتی در خصوص واکنشگرایی میپردازیم. این مطب مهم را از دست ندهید.
ریسپانسیو کردن سایت
از زمان ورود گوشیهای هوشمند، تبلت، نوتبوکها و دیگر دستگاههای مشابه، راهی جدید و البته جذاب و راحتتر برای گشتوگذار و جستجو در اینترنت پیدا شد. مشکل آنجا بود که بسیاری از سایتها کاملاً بههمریخته و با ظاهری نامناسب در گوشیها نمایش داده میشدند! آن هنگام طراحی وب سایتی مجزا برای تلفن همراه مرسوم شد که مشکلات بسیاری دربرداشت. اینگونه نه تنها بخشی از زحمات طراح سایت به هدر میرفت و نیاز به طراحی مجدد سایتی دیگر بود، صاحب سایت نیز بخش اعظم بازدیدکنندگان خود را از دست میداد، علاوه بر این باید هزینهای مجزا برای سایتی مختص به گوشی پرداخت میکرد! با به وجود آمدن دستگاههای مختلف و فراوان که دارای ابعاد نمایشگر متنوع بودند، راه حل طراحی نسخه موبایل هم ناکارآمد و عملا غیر اقتصادی شد.
اینجا بود که اضافه شدن قابلیت ریسپانسیو به خود سایتها مسئله را به خوبی حل و فصل کرد. سایتهای واکنش گرا یا ریسپانسیوresponsive) ) با ابعاد و رزولوشن دستگاههای مختلف سازگاری دارند و تمامی صفحات، تصاویر، جداول، اسلایدر، دکمهها و آنچه در آنها است در دستگاههای گوناگون تطبیق پیدا کرده و با همان زیبایی و بصورت کامل دیده میشوند.
امروزه پیشرفت و محبوبیت واکنشگرایی به جایی رسیده است که تقریبا وبسایتهای بسیار کمی ریسپانسیو نیستند. اگر هم این چنین باشد، افراد و گوگل ارزشی برای آن سایت قائل نمیشوند.

واکنش گرایی یا ریسپانسیو به چه معنی است؟
بهتر است کمی بیشتر در خصوص هدف این ویژگی مهم یعنی ریسپانسیو سایت بپردازیم و معنی آن را واضحتر بیان کنیم:
اصطلاح سایت ریسپانسیو به سایتهایی اطلاق میگردد که ظاهرشان برای مشاهده مطلوب در تمامی اندازههای صفحه نمایشها با توجه به همان نمایشگر بطور خودکار تغییر میکند. آنها سایتهایی هستند که خود را با اندازهی صفحه نمایش هر تلفن همراهی یا هر تبلتی به خوبی سازگار کردهاند. آنها به گونههای طراحی میشوند که اجزایی شناورداشته و با نمایشگرهای مختلف چنان تطبیق پیدا میکنند که کاربران به راحتی و بسیار روان از آنها استفاده میکنند.
به بیان دیگر؛ یکی از مهمترین موضوعاتی که در بحث قالب واکنشگرا مطرح میباشد، عرض صفحهی نمایش دستگاههای مختلف الکتریکی است که با آن به جستجو و گشتوگذار در وب میپردازیم. تنوع عرض نیز که از دستگاههای موبایل کوچک چند پیکسلی آغاز میشود تا مانیتور کامپیوترهای چند هزار پیکسلی. در سایتهای واکنشگرا صفحات در هر سیستمی با نظم و زیبایی سایت اصلی قابل مشاهده است. این است هنر طراحی سایت ریسپانسیو. گاهی اوقات به طراحی سایتهای واکنشگرا، طراحی وب تطبیقی یا طراحی وب سیال و یا RWD گفته میشود.
چرا وب سایت خود را ریسپانسیو کنیم؟
شما که انتظار ندارید همه کاربران برای مشاهده سایتتان حتما از کامپیوتر یا لپتاپ استفاده کنند؟؟!! اگر همچنین اتفاقی هم بیوفتند، مگر همه کاربران کامپیوتر دارند؟!
بیایید در مورد آمار سرچها در کشور خودمان ایران صحبت کنیم. طبق آمار و بررسیهایی که از سوی سازمان فناوری اطلاعات اعلام شده است: بیش از ۴۵ میلیون کاربر اینترنت در ایران وجود دارد و بیش از ۶۰ درصد جستجوهای اینترنتی از طریق موبایلها انجام میشود که روز به روز بیشتر هم میشوند. امروزه دیگر بسیاری از مردم برای بازدید و خرید از سایتها به راحتی میتوانند از گوشی همراه استفاده کنند. پس دلیلی برای ریسپانسیو نکردن و مطابقت ندادن سایتتان با دیوایسهای همراه ندارید! از زیر این کار در نروید.
امروزه دیگر کامپیوترها و لپتاپها تنها وسایلی نیستند که کاربران با آنها به جستجوی روزانه میپردازند. انواع موبایلها در عرضهای مختلف، تبلتها، کنسولهای بازی، تلویزیونها و حتی گجتهای پوشیدنی مانند عینک گوگل نیز قابلیت سرچ را دارند. با استفاده از طراحی سایت واکنشگرا یا ریسپانسیو نه تنها درصد بالایی از جستوجوهای روزانه توسط دیوایسهای همراه را از دست نمیدهید و محدودیتی از این بابت ندارید، بلکه ترافیک بیشتری نیز به سمت سایت خود جذب کرده و رتبه بالاتری در گوگل میگیرید. همچنین یک سایت واکنشگرا با طیف وسیع مرورگرهای جدید و قدیمی و انواع سیستمعاملهای ویندوز، اندروید، لینوکس و ... سازگاری دارد. لزوم و حیاتی بودن طراحی سایت ریسپانسیو در روزگار کنونی، یک حقیقیت انکار ناپذیر است.

مزیت های ریسپانسیو بودن سایت
- همانطور که پیش از این عنوان کردیم: سایتهای ریسپانسیو با تمامی دستگاهها، تمام مرورگرها و نیز همه سیستمعاملها به درستی هماهنگ و سازگار میشوند، قابلیت انعطاف بالا و کارامدی خوبی دارند و نیز بسیار مقرون بصرفه هستند. با ما همراه باشید تا از سایر مزایای مهم ریسپانسیو کردن یک وب سایت مطلع شوید.
- هیچ وب سایت موفقی نیست که نیاز به آپدیت نداشته باشد. هر فردی با توجه به موضوع و موارد مورد نیاز، چند ماه یکبار یا چند هفته و یا سالی یک مرتبه سایت خود را آپدیت میکند. وقتی سایتی واکنشگرا را آپدیت میکنید، تنظیمات بر روی تمامی دیوایسهای دیگر صورت میگیرد.
- قالبهای واکنش گرا زیبایی خاصی دارند. از آن جهت که تمامی اجزا آن با دستگاههای مختلف هماهنگ شده و به صورت خاص نمایش داده میشوند.
- علاوه بر مقرون بصرفه بودن این سایتها، با طراحی آنها در زمان نیز صرفهجویی میشود. وقت برای صاحبان کسب و کار بسیار مهم است. با یک مرتبه طراحی سایت ریسپانسیو نیازی به طراحیهای قالب موبایل و غیره نیست. در ضمن پیشنهاد ما این است در سفارش طراحی سایت حتما از همان ابتدا این مسئله را به طراح سایت متذکر شوید.
- از آنجا که ممکن است رقبای تازه کار شما به اهمیت ریسپانسیو شدن سایتشان پی نبرده باشند شما با سبقت از رقیبان خود بازدیدکنندگان بیشتر را به سوی خود کشانده و بصورت صعودی و تصاعدی مشتریان و بازدیدکنندگان دائمی و بیشتری کسب میکنید.
- با تهیه یک قالب برای سایت خود که تمامی افراد با تمامی ابزارهای همراه بتوانند به راحتی از آن خرید انجام دهند باعث افزایش ترافیک سایت خود میشوید. اهمیت این قضیه را دست کم نگیرید. اگر کاربران نتوانند از سایت شما خرید یا بازدید کنند، ترافیک سایت شما به طرز عجیبی پایین میآید و اینگونه باید دور موفقیت خود را خط بکشید!
- وقتی هم برای نسخه دسکتاپ و هم برای نسخه موبایل سایت طراحی شود، از نظر رباتهای گوگل محتوای موجود در یکی از آنها تکراری بحساب میآید. با اینکه این دو سایت مربوط به یک شخص هستند و در نظر داشته محتوای خود را در هر دو انتشار دهد اما گوگل یکی از آنها محتوای تکراری حساب کرده و از نتایج خود حذف میکند و به صفحات پایین میفرستد. بهترین راه جلوگیری از ایجاد محتوای تکراری، طراحی سایت بصورت واکنشگرا است.
- افزایش رضایت و لذت کاربران و مراجعه مجدد به سایتی بدون اسکرول کردن در دستگاههای مختلف و دردسرهایی از این قبیل، از دیگر مزیتهای بزرگ سایتهای ریسپانسیو است. در ضمن وقتی کاربر بدون هیچ مشکلی در سایت شما جابجا شود، خاطره خوش بازدید از آن بصورت ناخوداگاه در ذهنش حک میشود و احتمال اینکه مجدد به سایتی روان و زیبا بیاید و نیز احتمال اینکه از یک مشتری بالقوه به بالفعل تبدیل گردد، بیشتر میشود.
- لینک سازی بهتر به دلیل وجود تنها یک URL برای دستگاههای مختلف نیز از مزایای فنی سایت ریسپانسیو است.
- با استفاده از طراحی سایت به روش واکنشگرا میتوانید سرعت لود صفحات سایت خود را افزایش دهید. این یکی از کارهایی است که برای سئو سایت نیز انجام میشود.
- اعتبار سایتهایی که ریسپانسیو میشوند بالاتر است. به این جهت که از سوی گوگل رنک بهتر و امتیاز بالاتری میگیرند. به جرات میتوان گفت ریسپانسیو کردن سایت یکی از عوامل مهم در رنک گوگل است. این کاملا منطقی است، سایتی که متناسب با انواع گوشیها و دیواسها طراحی و بهینه گردد در واقع به همه کاربران احترام گذاشته و از همه افراد برای ورود به خود دعوت کرده است. گوگل به اخلاق و مشتریمداری اهمیت فراوان میدهد و حتی ممکن است در قبال ریسپانسیو نکردن سایتتان و اینکه سایت خود را برای گوشی و دیگر دستگاهها تعطیل کردهاید به شما رتبه منفی نیز بدهد!
- گوگل جدیدا اعلام کرده است صاحبان وبسایتهایی که زحمت بهینه کردن را برای گوشی و دیگر دستگاهها به خود ندادهاند و آن را فقط برای کامپیوتر ساختهاند، وبسایتشان را ایندکس نمیکند! این یعنی چه؟! یعنی حذف در مرحله مقدماتی از مسابقهی سئو دنیا! و چه چیز بدتر از این. بنابراین یکی از عوامل موثر و حتمی بر روی سئو سایت شما، ریسپانسیو کردن آن و پوشش دادن تمامی کاربران است.
تست ریسپانسیو بودن سایت
راحت ترین راه برای آنکه ببینید سایتی واکنشگرا است یا خیر تغییر اندازۀ صفحه مرورگر است. مرورگر خود را از حالت تمام صفحه خارج کنید و ببینید که با عریض و طویل کردن صفحه، محتوا و سایت بهم میریزد یا نه. اگر با اینکار، سایت خودش را با اندازه مرورگر تطبیق دارد یعنی ریسپانسیو شده است.
میتوانید به وبسایت Am I Responsive مراجعه کرده و نشانی وب سایت خود را وارد کنید. در این سایت برای چهار نسخه کامپیوتر، لپتاپ، تبلت و موبایل نمایشی از سایت شما وجود دارد. آنها را با هم مقایسه کنید و بررسی کنید ببینید محتوا و قالبتان بهم ریخته یا نه.
در روش تخصصی نیز میتوانید به اصطلاح اینسپکت بگیرید. به اینصورت که سایت مورد نظر را باز کنید و کلیدهای Ctrl+Shift+I را همزمان فشار دهید یا f12 را بزنید و یا اینکه بر روی سایت کلیک راست کرده و گزینه inspect را انتخاب کنید. حال آیکن موبایل در بالای پنجره باز شده را بزنید و یا دکمههای Ctrl+Shift+M را فشار دهید. سایت مورد نظر با اینکار وارد حالت ریسپانسیو شده و شما میتوانید آن را بررسی کنید.
کلام آخر
در طراحی کاربردی و حرفهای سایت و نیز سایتی که از نظر گوگل و تمامی کاربران مورد قبول واقع گردد، ریسپانسیو کردن یکی از مهمترین فاکتورها است. سایتی که از همه لحاظ با دستگاههای مختلف موبایل و دسکتاپ کاربران سازگار و هماهنگ باشد، علاوه بر کسب رتبه و امتیازدهی مثبت از سوی رباتهای گوگل، برای مخاطبان نیز بسیار لذتبخش و به یاد ماندنی است.
نظرات
ارسال نظر